Colectarea selectiva este una dintre etapele reciclarii, alaturi de separarea şi procesarea unora dintre componentele deşeurilor, în vederea transformarii lor în produse utile. Aproape toate materialele care intra în compozitia deseurilor: hartia, sticla, ambalajele din plastic si cutiile metalice pot face obiectul unui proces de reciclare.
         Colectarea selectivă a deşeurilor este soluţia la îndemâna tuturor şi presupune depozitarea deşeurilor în locuri special amenajate în vederea reciclării. Colectarea selectiva se face în containere inscripţionate în mod corespunzător şi amplasate pe platformele de colectare a deseurilor menajere si selective din cadrul asociatiilor de proprietari.

  •      Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunităţii, are puterea şi obligaţia de a influenţa procesul de ecologizare a propriului oraş sau a zonei unde îşi petrece vacanţa. Soluţia este la îndemâna noastră şi constă în depozitarea selectivă a deşeurilor. Mai precis, trebuie să depozităm deşeurile în locurile special amenajate şi, pe cât posibil, pe următoarele categorii:
    - hârtie şi cartoane (ziare, reviste, tipărituri, cutii de detergenţi, de cereale, etc.
    - ambalaje PET şi alte materiale plastice (pungi, folii, cutii de iaurt, butelii de la produse cosmetice şi de curăţenie etc.), ce pot fi reciclate;
    - deşeuri feroase (fier, tablă ş.a) şi doze metalice
    - deşeuri umede (resturi vegetale, animale etc.).
    - sticla
         Reciclarea presupune separarea şi colectarea materialelor în vederea transformarii lor în produse utile noi. O mare parte din aluminiul, sticla, hartia sau otelul folosite astazi în întreaga lume sunt deja provenite din reciclare. Sticla şi otelul pot fi reciclate nu doar o data, ci de nenumărate ori. Reciclarea aluminiului şi otelului utilizat la cutiile de băuturi, a hartiei şi cartoanelor, a sticlei, precum şi a anumitor mase plastice constituie peste tot în tarile occidentale o industrie infloritoare. De asemenea, reciclarea permite comunitatilor sa reduca costurile de depozitare a deseurilor. Consumul de energie este şi el influentat pozitiv de reciclare. Se pot recicla:
    - recipiente din sticla transparenta;
    - recipiente din sticla colorata;
    - hartie;
    - ziare/tiparituri;
    - cutii din aluminiu pentru bauturi;
    - plasticul.
         Colectarea selective a ambalajelor este necesara pentru :
    - Sanatatea noastra
    - Banii obtinuti din vanzarea materialelor reciclabile se pot investi in salubrizare
    - Atingerea tintelor de colectare, reciclare si valorificare pentru deseurile de ambalaje, cu peste 80% din cantitatea totala de ambalaje introdusa pe piata.
    - Reducerea cantitatii de deseuri biodegradabile municipale si asimilabile cu 15%, trimise spre depozitare iar in caz de nerespectare se plateste o contributie de 100 lei/tona prin OUG nr.196/2005